Průvodce informacemi o vědě a výzkumu
AktualityOdkazyČlánkyUdálostiKnihyZ médiíDatabáze odborníkůHodnocení vědy
Hledej
Hledá v rámci
sekce: Události
 

Imunita a výživa

Web události:
Typ události:
Přednášky
Datum konání:
10.1.2007
Místo konání:
místnost 206, budova AV ČR, Národní 3, Praha 1
Pořadatel:
Akademie věd ČR, Univerzita Karlova v Praze
Popis události:

Přednášku, která patří do cyklu popularizačních přednášek Akademická Praha, pronese RNDr. Petr Šíma, CSc. (Mikrobiologický ústav AV ČR).

Imunita se definuje jako schopnost zachování neporušenosti, integrity vnitřního prostředí organismu a genetické identity jedince. V užším slova smyslu, jak ji obecně chápou lékaři i laická veřejnost, se imunitou rozumí imunita antiinfekční, tj. odolnost především proti infekčním nemocem. Širší pojetí zahrnuje také imunitu protinádorovou, tj. odolnost proti nádorovým chorobám. V přednášce se posluchači dovědí o typech imunity, o úloze imunitního systému a o tom, jak životní styl v  zemích s vysokým životním standardem s sebou přináší snižující se odolnost k infekčním nemocem a nárůst alergických, autoimunitních, kardiovaskulárních, neurodegenerativních a nádorových onemocnění. Odolnost vůči nemocem a kvalita a délka života člověka mají trojí základ: dostatečnou a vyváženou výživu, psychickou rovnováhu a přiměřenou fyzickou aktivitu. Všem druhům onemocnění se dá do velké míry zabránit zachováváním zásad správné výživy.

Poznámka:
17:00 - 19:00 hod.

vstup volný do vyčerpání kapacity sálu

(Redakce, 22.12.2006)