S překvapivými informacemi vystoupili vědci letos v lednu na konferenci věnované rakovině plic s názvem Conference on Molecular Origins of Lung Cancer, která se konala na Tchaj-wanu. Podle nich by prý zelený čaj mohl zmírňovat účinek kouření na rakovinu plic.

Výsledky studie ovšem nemají podporovat kuřáky v jejich počínání, ale poukázat na další z bohatého seznamu zdraví prospěšných účinků zeleného čaje.

Nejčastějším nádorem plic je bronchogenní karcinom. Téměř jedinou příčinou jeho vzniku je kouření. Je velmi zhoubný a jeho zákeřnost tkví především v tom, že se dlouhou dobu nijak neprojevuje, a proto bývá odhalen až v pozdních stadiích průběhu onemocnění, kdy se může projevit kašlem, bolestí na hrudi, vykašláváním krve a úbytkem hmotnosti.

„Čaji a zejména zelenému čaji je věnována velká pozornost, protože jeho polyfenoly jsou silnými antioxidanty, které působí proti tvorbě nádorů," upřesnil I-Hsin Lin, student Chung Shan Medical University na Tchaj-wanu.

Dotazníky a genetické testy
Lin a jeho kolegové provedli studii se 170 pacienty trpícími rakovinou plic a s kontrolní skupinou 340 zdravých lidí.

Vědci sestavili dotazníky, aby u dobrovolníků zjistili demografické charakteristiky, jejich zvyklosti týkající se kouření a pití zeleného čaje, dále se dotazovali na příjem ovoce a zeleniny, jakým způsobem připravují potraviny a zda je v jejich rodině přítomno dědičné zatížení rakovinou plic.

Posvítili si také na genetické vybavení účastníků. Vyšetřovali jejich DNA na přítomnost genů, u kterých byla nalezena souvislost s výskytem karcinomu plic.

Jak to dopadlo?
Mezi kuřáky a nekuřáky, kteří nepijí zelený čaj, byl zjištěn nárůst nebezpečí rakoviny plic 5,16krát ve srovnání s těmi, kteří pijí nejméně jeden šálek zeleného čaje denně.

U kuřáků, kteří nepijí zelený čaj vůbec, bylo riziko dokonce až 12,71krát vyšší ve srovnání s těmi, kteří pijí alespoň 1 šálek denně.

Lin a jeho kolegové předpokládají, že genetika může mít také vliv na vývoj této choroby. U konzumentů zeleného čaje s „nenáchylnými" genotypy zaznamenali 66% snížení rizika rakoviny plic ve srovnání s lidmi, kteří sice zelený čaj pijí, ale jsou nositeli „náchylného" genotypu.

Zelený čaj ano, cigarety ne
Podle statistik je kuřák kouřící 20 cigaret denně po dobu dvaceti let vystaven dvacetkrát vyššímu riziku rakoviny plic. Z toho si každý snadno odvodí, že základním způsobem prevence tohoto onemocnění je nekouřit. Nejlepší je vůbec s tím nezačínat.

Pokud ale kuřáci jste, podle tchajwanských vědců můžete karcinogenezi vyvolanou kouřením zmírnit pitím zeleného čaje.

Výsledky studie by ale kuřáci neměli chápat tak, že při konzumaci zeleného čaje mohou pokračovat s kouřením bez zdravotních následků. Pití zeleného čaje nemůže negativní zdravotní dopady kouření cigaret v žádném případě kompenzovat. Mnohem jistější bude přestat s kouřením - toto opatření je nejúčinnější a není na něj pozdě a není beze smyslu v žádném věku. Po několika letech bez cigarety může riziko významně klesnout i u dřívějších kuřáků.

Původní zdroje:

Zdroj: Inovace.cz

 

(Zdroj obr.: Wikimedia Commons, autor Stefan Kühn)