Myšlenka získávat léčebné látky z běžné stravy je v dnešní době mnoha chemických přípravků pro mnoho lidí velmi lákavá. Problémem však velmi často bývá množství, které by člověk musel zkonzumovat, aby získal dostatečné množství léčivé látky. Například v červeném víně je obsažen resveratrol, museli bychom však vypít několik litrů za den, aby mělo naše počínání preventivní účinek proti rakovině. V takovém případě je smysluplné sáhnout po čisté formě léčivé látky ve formě tablet.

Brokolice proti rakovině
Sulforafan je jednou z nejúčinnějších protirakovinných látek, kterou můžeme získat z potravin. Ve formě glukosinolátu glukorafaninu se běžně nachází v brukvovité zelenině jako je zelí, květák, kapusta a v nejhojnější míře v brokolici. Zvýšená konzumace brukvovité zeleniny proto snižuje riziko vzniku chemicky indukovaných nádorů.
Podle odbornice na výživu, profesorky Elizabeth Jefferyové, je sulforafan výjimečně účinná protirakovinná látka. Sulforafan má navíc protizánětlivé vlastnosti.
Výjimečné je ovšem rovněž zjištění, že množství brokolice, které musíme zkonzumovat pro dosažení jejích léčivých účinků, není nijak nereálné: „Množství, které spotřebujeme ve třech až pěti porcích za týden, je dostatečné a má protirakovinný účinek. Jiných bioaktivních látek v potravinách musíme přijmout obrovská množství, abychom dosáhli měřitelného výsledku," vysvětluje Jefferyová.

Jak získat co nejvíce
Sulforafan z mateřské sloučeniny glukorafaninu dokáže vysvobodit myrozináza, enzym, který je přítomen v rostlinných pletivech nebo také v některých mikroorganismech. V rostlině je myrozináza umístěna odděleně od glukorafaninu a tudíž ho nemůže rozkládat. Děje se tak teprve po narušení buněk pletiva krájením, žvýkáním nebo promrznutím.
Sulforafan může být uvolněn z glukorafaninu a následně vstřebán do krve také bakteriemi osidlujícími náš střevní trakt. Ačkoliv vědci dlouho předpokládali, že intestinální bakterie ve střevě tento trik dokážou, nikdo to nevěděl jistě.
„Díky našemu novému objevu snad budeme schopni posílit aktivitu těchto bakterií v tlustém střevě a brokolice se stane ještě účinnější při boji s nádorovými onemocněními." Vysvětluje Elizabeth Jefferyová z University of Illinois.

 Zdroj textu a pokračování na Inovace.cz

 

(Zdroj obr.: Wikimedia Commons)