O povzbuzujících účincích alkaloidů teobrominu a kofeinu a vysokém obsahu hořčíku se už psalo (např. viz Akademon, článek z 8.6.2006). Důležitý je i vysoký obsah antioxidantů flavonolu a polyfenolů. V běžné konzumní čokoládě již mnoho zdraví prospěšných látek nenajdeme. Někteří výrobci odstraňují přímo flavonol kvůli jeho hořké chuti. Abychom plně využili jejího potenciálu, musíme konzumovat surovou kakaovou hmotu před působením hydroxidů, což je běžný postup jejího průmyslového zpracování. Taková se vyskytuje jen v některých druzích drahých čokolád s vysokým obsahem kakaové hmoty. Klinické studie Saraha Sahiba z torontské Nemocnice sv.Michala i Romina di Giuseppeho z Katolické univerzity v Campobasso provedená na 11.000 pacientech ukázaly, že konzumace kvalitní čokolády snižuje riziko mrtvice. Bristko-norský lékařský tým zjistil při sleodávní seniorů ve věku 70 až 74 let, že čokoláda, čaj i víno díky obsahu flavonoidů zlepšuje fungování jejich mozků.

Prof. Norman Hollenberg z Harvard Medical School pokládá za velmi důležitou součást čokolády epikatechin, jehož význam srovnává s vitaminy. Během studia Indiánů Kuna v Panamě, kteří týdne konzumují až 40 šálků nerafinované čokolády, zjistil, že je méně ohrožuje mrtvice, rakovina a cukrovka. Dr. Dirk Taubert z Fakultní nemocnice v Kolíně nad Rýnem prostudoval literaturu za uplynulých 50 let a mezi lety 1966 a 2006 napočítal deset experimentálních studii, které dokazovali prospěšnost čokolády na snížení krevního tlaku.

Zdroj: Akademon

 

Mediální zpráva z Nemocnice sv.Michala i Romina di Giuseppeho

ScienceDaily (12.3. 2007): Cocoa 'Vitamin' Health Benefits Could Outshine Penicillin

 

(Zdroj obr.: Wikimedia Commons, autor Fir0002/Flagstaffotos)