V minulosti byla pozorována hejna či školy žraloků obrovských čítající několik až několik desítek jedinců. Nový výzkum, prováděný povrchovým i leteckým způsobem, však odhalil mnohem větší hejno žraloků obrovských - největší dosud zaznamenané. Sestává se až ze 420 jedinců a nachází se u pobřeží mexického poloostrova Yutacán. To, co žraloky sdružuje, je hojnost potravy.

„Žraloci obrovští jsou největší ryby na světě, ale živí se převážně nejmenšími mořskými organismy - planktonem," uvedl Mike Maslanka, biolog ze Smithsonian Conservation Biology Institute a vedoucí Ústavu nutričních věd. „Náš výzkum ukázal, že v tomto případě se stovky žraloků obrovských shromažďují v místech, kde se ve velkém množství nachází rybí vajíčka."

I když žraloci obrovští jsou nejtěžší a největší ze všech ryb, a tudíž docela nápadní (dorůstají délky až 20 metrů), pořád o nich ještě mnoho nevíme. Jsou rozšířeni po celém světě a vyskytují se ve všech tropických a subtropických oblastech oceánů. Pochopit dobře způsob jejich obživy je důležité, protože zdroje potravy výrazně ovlivňují velkou část pohybu žraloků a jejich výskyt.

Během desítek plaveb, které členové týmu podnikli při sledování hejna (pojmenovaného Afuera), odebírali členové týmu pomocí jemných sítí vzorky potravy uvnitř a těsně vedle hejna žraloků obrovských. Pomocí analýzy DNA pak vědci zkoumali získaná rybí vajíčka a určovali jejich druhy. Zjistili, že vajíčka patří tuňákovi menšímu (Eurhynnus alletteratus), který patří do čeledi makrelovitých.

„Analýza DNA je neocenitelný zdroj informací," řekl Lee Weight, vedoucí Laboratoře analytické biologie ze Smithsonian National Museum of Natural History. „Nejen že nám umožňuje zjistit, čím přesně se toto velké stádo žraloků obrovských živí, ale odhaluje nám také dříve neznámá trdliště tuňáků menších."

Tým vědců zkoumal také blízké a poněkud menší hejno žraloků obrovských známé jako hejno Cabo Catoche, které se nachází u severního konce Yutacánského poloostrova. Zjistili, že kořistí těchto ryb jsou většinou klanonožci (malí korýši) a krevety. Pozorování většího počtu příslušníků hejna Afuera časově odpovídalo pozorováním menšího počtu příslušníků hejna Cabo Catoche, a jelikož obě stáda mají stejný poměr zastoupení samců a samic, znamená to zřejmě, že někteří jedinci se vyskytují v obou hejnech.

„V moři kolem Yutacánského poloostrova se nacházejí dvě velká hejna žraloků obrovských a přinejmenším jedno aktivní trdliště tuňáka menšího. Tato oblast je proto velmi důležitou biologickou lokalitou a zasluhuje si pečlivou ochranu," uvedl Maslanka.

Žralok obrovský je u Mezinárodního svazu ochrany přírody zapsán jako „zranitelný" živočišný druh. Počet žraloků obrovských výrazně poklesl kvůli jejich lovu v Jižní Asii. Některým žralokům se také stávají osudnými sítě komerčního rybolovu.

Tato vědecká zjištění byla publikována ve vědeckém časopise PLoS ONE v dubnu 2011. Kromě Smithsonian Institution pocházeli členové týmu také z Comisión Nacional de Áreas Naturales Protegidas v mexickém Cancúnu, z agentury Centre for Shark Research ve floridské  Sarasotě, z projektu DOMINO a z Georgia Aquarium v Atlantě.

 

30. května 2011

Zdroj: ScienceDaily

Přeložila: Veronika Součková