Od vzniku pračlověka uplynulo několik milionů let, od vzniku zemědělství
asi deset tisíc let. Velmi dlouhé období sběračství a lovu na jedné
straně a období záměrné výroby potravin na straně druhé mají svá
specifika a rozdílné druhy a množství pramenů. Specializace
na archeologii a historii sama o sobě není dostačující, autorka
pracovala také s materiálem paleobotanických, osteologickým, ale
i etnografickým, přičemž i v tomto směru byla v pracovním styku
s předními světovými odborníky. Tato kniha je už její čtvrtou o dějinách
výživy a dovršuje cyklus poznání výživy a vaření od počátku lidstva
do období národního obrození. Je věnována období nejdelšímu
a na odbornost a rozsah speciálních znalostí nejnáročnějšímu.
Druhé vydání je rozšířeno o přípravu jídla a způsob stolování ve starověkém Egyptě, Mezopotámii, Řecku a Římě a stručně informuje o nových jídlech v české kuchyni koncem 18. a v prvních 30 letech 19. století. Tehdy se rovněž uplatňoval jiný způsob prostírání, rozšířily se nároky na podávání jídel a dámy se scházely na odpolední besedování. Dobrá měšťanská rodina, pro niž se tehdy kuchařské knihy vydávaly, musela mít různé druhy stříbrných příborů a ve všem všudy ukazovat, že si to může dovolit. Kuchařské předpisy jsou doplněny o jídla prostých Římanů a otroků.
Z obálky knihy.
Beranová, Magdalena Jídlo a pití v pravěku a ve středověku / Magdalena Beranová. - 2. vyd., přeprac. a rozš. - Praha : Academia, 2011. - 512 s. : il. ISBN 978-80-200-1991-2
Knihu nakladatelství Academia, které se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů, si můžete zakoupit i na stránkách jejich internetového knihkupectví. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.