Na výzkum publikovaný v prestižním Cell Research upozornil americký magazín The Atlantic. Jde o důležitý objev, který dokazuje, že „jsme to, co jíme" - tedy že skladba potravy má významný vliv na naše zdraví.

Rostlinná microRNA se dokáže skrze lidský trávicí systém dostat do krve a ovlivňovat lidské buněčné funkce. To vrhá nové světlo na bezpečnost geneticky upravených potravin.

MikroRNA jsou molekuly, o kterých toho vědci donedávna moc nevěděli. Poslední výzkumy však ukazují, že významným způsobem ovlivňují aktivitu genů. MicroRNA jsou schopné přenos informace buď přibrzdit, nebo akcelerovat. „Zjednodušeně si to můžeme představit jako takový brzdný či plynový pedál. Rozhodují například o tom, zda nádor bude tvořit metastázy, či nikoli. Ale také umožňují viru, který napadl játra, aby si sám uzpůsobil jejich funkci tak, jak potřebuje," vysvětluje expert Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby.

Molekuly microRNA nemají jen živočichové, ale i rostliny. Čínští vědci z Nanjingské univerzity sledovali, zda i cizí microRNA - kupříkladu přicházející do těla z potravy - může „šlapat na plynový či brzdový pedál", a ovlivňovat tím aktivitu lidských genů. Ukázalo se, že ano. Tým čínského vědce Čchen-Jü Čanga zjistil, že se mircoRNA z potravy nerozloží v trávicím traktu, ale střevní stěnou se dostává do krve. Tou se pak roznáší po celém těle a ovlivňuje lidské buňky. ...

... ... ...

Zdroj a pokračování textu: Česká pozice.cz

 

(Zdroj obr.: Wikimedia Commons)