Granátové jablko hrálo významnou úlohu v řecké mytologii, ranném křesťanství, výtvarném umění i heraldice (Mena et al., 2011). Je to jedlý plod, z kterého se dnes využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů. Nejznámějším nápojem připravovaným z tohoto ovoce je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Připravuje se z něj také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené i teplé kuchyni. V lidovém léčitelství se osvědčilo jako prostředek pro zlepšování stavu kůže a cév nebo jako prostředek proti střevním parazitům (Jurenka, 2008).

Ke granátovému jablku se v poslední době upírá pozornost ze strany moderní medicíny (Miguel et al., 2010). Četné výzkumy potvrdily informace středověkých učenců o tom, že toto ovoce je nejen chutné, ale také zdravé (Lansky a Newman, 2007). Největší význam pro zdraví je přičítán látkám s antioxidační aktivitou, zejména fenolům (Wasila et al., 2013).

Takovou látkou je i punicalagin (Tanaka et al., 1986), taninová bioaktivní látka se silným antioxidačním a hepatoprotektivním účinkem (Lin et al., 1998, 2001). Punicalagin je netoxický (Cerdá et al., 2003) a vykazuje rovněž silnou apoptickou a antiproliferativní aktivitu (Seeram et al., 2005; Aqil et al., 2012). Vlastní cytotoxickou a protinádorově účinnou látkou je mimo jiné i hydrolytický produkt punicalaginu, kyselina ellagová (Larrosa et al., 2006), ale i samotný punicalagin má řadu biologických účinků (Kulkarni et al., 2007), mimo jiné je i silným imunosupresivem (Lee et al., 2008) a antivirově účinnou látkou (Yang et al., 2012).

Molekulární výzkum ukázal, že punicalagin inhibuje aktivaci NF-kB potlačením fosforylace IκBα a p65. Výsledky také ukázaly, že se podílí na inhibici MAP kinázy, včetně p38, c-Jun N-terminální kinázy a extracelulárním signálem regulované kinázy (Xu et al., 2014). Interferencí s NF-kB inhibuje punicalagin LPS-aktivaci a blokuje tak zánětlivé procesy (Olajide et al., 2014). To je zřejmě důvod, proč punicalagin potlačuje neurotoxicitu a má neuroprotektivní účinky (Yaidikar et al., 2015).

Literatura

Aqil F, Munagala R, Vadhanam MV, Kausar H, Jeyabalan J, Schultz DJ, Gupta RC.  Anti-proliferative activity and protection against oxidative DNA damage by punicalagin isolated from pomegranate husk. Food Res Int. 2012; 49(1): 345-353.

Cerdá B, Cerón JJ, Tomás-Barberán FA, Espín JC. Repeated oral administration

of high doses of the pomegranate ellagitannin punicalagin to rats for 37 days is

not toxic. J Agric Food Chem. 2003 May 21;51(11):3493-501.

Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 2008; 13(2): 128-144.

Kulkarni AP, Mahal HS, Kapoor S, Aradhya SM. In vitro studies on the binding,  antioxidant, and cytotoxic actions of punicalagin. J Agric Food Chem. 2007; 55(4):1491-1500.

Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. J Ethnopharmacol. 2007; 109(2): 177-206.

Larrosa M, Tomás-Barberán FA, Espín JC. The dietary hydrolysable tannin punicalagin releases ellagic acid that induces apoptosis in human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by using the mitochondrial pathway. J Nutr Biochem. 2006; 17(9): 611-625.

Lee SI, Kim BS, Kim KS, Lee S, Shin KS, Lim JS. Immune-suppressive activity of punicalagin via inhibition of NFAT activation. Biochem Biophys Res Commun. 2008; 371(4): 799-803.

Lin CC, Hsu YF, Lin TC, Hsu HY. Antioxidant and hepatoprotective effects of punicalagin and punicalin on acetaminophen-induced liver damage in rats. Phytother Res. 2001; 15(3): 206-212.

Lin CC, Hsu YF, Lin TC, Hsu FL, Hsu HY. Antioxidant and hepatoprotective activity of punicalagin and punicalin on carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. J Pharm Pharmacol. 1998; 50(7): 789-794.

Mena P, Gironés-Vilaplana A, Moreno DA, García-Viguera C. Pomegranate fruit for health promotion: myths and realities. Funct Plant Sci Biotechnol. 2011; 5: 33-42.

Miguel MG, Neves MA, Antunes MD. Pomegranate (Punica granatum L.): A medicinal plant with myriad biological properties-A short review. J Med Plants Res. 2010; 4: 2836-2847.

Olajide OA, Kumar A, Velagapudi R, Okorji UP, Fiebich BL. Punicalagin inhibits neuroinflammation in LPS-activated rat primary microglia. Mol Nutr Food Res. 2014; 58(9): 1843-1851.

Seeram NP, Adams LS, Henning SM, Niu Y, Zhang Y, Nair MG, Heber D. In vitro antiproliferative, apoptotic and antioxidant activities of punicalagin, ellagic acid and a total pomegranate tannin extract are enhanced in combination with other polyphenols as found in pomegranate juice. J Nutr Biochem. 2005; 16(6): 360-367.

Sundar Raj AA, Swathi Rekhaa VP, Suvedha P, Renu Priya N. Pomegranate: constituents, biological properties, therapeutic applications and its safety. Int J Advanced Life Sci. 2014; 7(4): 534-548.

Tanaka T, Nonaka GI, Nishioka I. Tannins and Related Compounds. XL.: Revision of the Structures of Punicalin and Punicalagin, and Isolation and Characterization of 2-O-Galloylpunicalin from the Bark of Punica granatum L. Chem Pharm Bull. 1986; 34(2): 650-655.

Wang SG, Huang MH, Li JH, Lai FI, Lee HM, Hsu YN. Punicalagin induces apoptotic and autophagic cell death in human U87MG glioma cells. Acta Pharmacol Sin. 2013; 34(11): 1411-1419.

Wasila H, Li X, Liu L, Ahmad I, Ahmad S. Peel effects on phenolic composition, antioxidant activity, and making of pomegranate juice and wine. J Food Sci. 2013; 78(8): C1166-72.

Xu X, Yin P, Wan C, Chong X, Liu M, Cheng P, Chen J, Liu F, Xu J. Punicalagin  inhibits inflammation in LPS-induced RAW264.7 macrophages via the suppression of  TLR4-mediated MAPKs and NF-κB activation. Inflammation. 2014 Jun; 37(3): 956-965.

Yaidikar L, Thakur S. Punicalagin attenuated cerebral ischemia-reperfusion insult via inhibition of proinflammatory cytokines, up-regulation of Bcl-2, down-regulation of Bax, and caspase-3. Mol Cell Biochem. 2015; 402(1-2): 141-148.

Yang Y, Xiu J, Zhang L, Qin C, Liu J. Antiviral activity of punicalagin toward human enterovirus 71 in vitro and in vivo. Phytomedicine. 2012; 20(1): 67-70

Zdroj: Toxicology

 

(Zdroj obr.: Wikimedia Commons, autor Tomomarusan)