Průvodce informacemi o vědě a výzkumu
AktualityOdkazyČlánkyUdálostiKnihyZ médiíDatabáze odborníkůHodnocení vědy
Hledej
Hledá v rámci
sekce: Aktuality Vypnout filtr
obor: Zemědělství Vypnout filtr
Logo L´Oréal pro ženy ve vědě
Zájem o stipendijní projekt L´Oréal Pro ženy ve vědě se zdvojnásobil

Více než čtyřicítka mladých vědkyň se letos přihlásila do stipendijního projektu L´Oréal Pro ženy ve vědě. Oproti loňskému ročníku se počet vědkyň ucházejících se o stipendia v celkové výši 750 000 Kč zdvojnásobil. Šestý ročník stipendijního programu tak letos doprovodí 44 českých vědkyň. Odborná porota z nich vybere tři laureátky.

S.F., 6.2.2012
Ilustrační foto, rýže
Nový objev čínských vědců: zdravotní riziko, nebo potenciál pro medicínu?

Čínští vědci objevili, že z rýže přecházejí do lidského těla malé molekuly ribonukleových kyselin, takzvané mikroRNA, které mají schopnost ovlivňovat geny v lidském organismu, konkrétně metabolismus cholesterolu.

S.F., 18.1.2012
Ilustrační foto, mandelinka bramborová
Čeští vědci objevili ekologický způsob likvidace hmyzích škůdců a roztočů

Čeští vědci objevili ekologický způsob likvidace hmyzích škůdců a roztočů.

S.F., 16.1.2012
Bavorský les
Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les

Tisková zpráva 181/11 Nationalpark Bayerischer Wald: Rozsah a způsob zásahů proti kůrovci v Národním parku Bavorský les je v poslední době velmi rozdílně interpretován, což vede k relativizování skutečného stavu.

Rainer Pöhlmann, tiskový mluvčí Národního parku Bavorský les, 28.11.2011
Ilustrační foto
Sledujte on-line přenosy a záznamy vybraných pražských přednášek

Týden vědy a techniky vám přináší on-line přenosy a záznamy vybraných přednášek. Po uskutečněné přednášce naleznete v archivu záznam, ke kterému se můžete kdykoli vrátit.

S.F., 4.11.2011
Ilustrační foto
V bohunickém kampusu se připravuje patent, který vinařům ušetří čas a peníze

Pětičlenný tým doktorandů přírodovědecké fakulty MU se třetím rokem zabývá novou metodou analýzy cukru a kyselin ve víně. Jedním z týmu je i Miodrag Milovanovič ze Srbska, který prostřednictvím stipendijního programu Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu dokončuje projekt.

Ing. Ivana Hamadová, 19.10.2011
Ilustrační foto
Dávné putování kvasinky a zrození ležáku

Za výrobou piva stojí dva stěžejní procesy. První z nich - sladování - spočívá v rozštěpení polysacharidů v zrnech obilí na jednoduché cukry. Druhým procesem je pak následné zkvašeních těchto jednoduchých cukrů a získání požadovaného alkoholického nápoje.

S.F., 14.10.2011
Ilustrační foto
Jednání o šlechtění pšenice v Paříži

Mezinárodní výzkumná iniciativa pro šlechtění pšenice (IRIWI – International Research Initiative for Wheat Improvement) poprvé zasedala ve čtvrtek 15. září 2011 v Paříži na schůzce Skupiny G20, sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa. Sešli se zde význační vědci, ředitelé výzkumných organizací, potravinoví experti i politici. Iniciativa koordinuje celosvětový výzkum vedoucí ke šlechtění lepších odrůd pšenice.

S.F., 19.9.2011
Ilustrační foto
Evropští vědci jednali v Praze o lepším obilí

20. dubna 2011: Biologové z ÚEB uspořádali konferenci o genetické informaci obilnin. Její výzkum je velmi důležitý. Ovlivní totiž, kolik v budoucnu zaplatíme za chleba, rohlíky nebo pivo.

S.F., 21.4.2011
Ilustrační foto
Kůrovec versus Šumava

Spor o filozofii a použitou metodu boje s lýkožroutem smrkovým z podčeledi kůrovců, který stále intenzivněji napadá lesní porosty Národního parku Šumava, se v únoru značně vyhrotil.

S.F., 15.4.2011
strana 1/4celkem 35 položek